Malfuudzaat 54

Suatu ketika beliau berkata, “Jamaah Delhi yang akan dihantar ke Saharanpur, Deoband dan lain-lain tempat hendaklah disertakan surat untuk para ulama di sana, dengan penuh hormat ditulis,

“Jamaah ini dihantar ke sini untuk bertabligh kepada orang awam. Waktu tuan-tuan adalah sangat berharga. Sekiranya ada kelapangan berilah bimbingan kepada jamaah-jamaah ini sambil kerja tuan-tuan dan para pelajar tidak terganggu. Para pelajar boleh sertai dengan pengawasan tuan-tuan. Tanpa pengawasan tuan-tuan mereka tidak patut ikut serta.”

Jamaah yang keluar dinasihatkan jangan sekali-kali ada kebencian di dalam hati mereka terhadap para ulama, jika mereka rasa kurang diberi perhatian. Mereka hendaklah paham bahwa ulama juga sibuk  dengan kerja mereka yang sangat penting. Pada malam hari pun mereka sibuk berkhidmat untuk agama sedang orang lain tidur nyenyak. Kurang perhatian mereka hendaklah dianggap kelemahan kita sendiri karena kurang silaturrahim. Mereka lebih memberi perhatian kepada orang-orang yang telah mendatangi mereka sejak bertahun-tahun.

Beliau berkata selanjutnya, “Buruk sangka kepada siapa pun tanpa suatu sebab, walaupun kepada orang biasa akan menjadi sebab kebinasaan apalagi membenci ulama.”

Tambah beliau, “Memuliakan orang Islam dan menghormati ulama adalah azas kerja tabligh. Setiap muslim hendaklah dimuliakan karena Islamnya dan setiap ulama herus lebih dimuliakan karena ilmu agama yang ada pada diri mereka.”

Beliau berkata lagi, “Usaha atas ilmu dan dzikir masih belum dikuasai oleh ahli jamaah. Saya sangat risau atas perkara ini. Caranya ialah dengan menghantar mereka kepada para ahli ilmu dan ahli dzikir supaya mereka dibimbing sambil menyampaikan pula tabligh serta mengambil manfaat dari ilmu dan pergaulan dengan mereka (ahli ilmu dan ahli dzikir).”

Iklan
Categories: Tertib Dakwah | Tag: , , | Tinggalkan komentar

Navigasi pos

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: