Nasihat Malik Bin Dinar Kepada Hamba Wanita Sombong.

Suatu ketika, Malik bin Dinar rah.a sedang berjalan di daerah Basrah. Ia melihat seorang hamba wanita dengan pakaian gemerlap berjalan dengan pembantunya dengan penuh angkuh dan gaya, berlagak bagaikan hamba wanita milik para raja. Melihat hal itu, Malik rah.a berteriak kepadanya, “Hai gadis kecil! Apakah tuanmu mau menjualmu?” Hamba wanita itu sangat terkejut atas pertanyaan Malik rah.a.

Ia berkata dengan tersinggung, “Orang tua, coba kau ulangi kata-katamu itu.”

Malik rah.a berkata, “Kukatakan, apakah tuanmu mau menjualmu?”

Gadis itu berkata, “Seandainya ia menjualku, dapatkah seorang miskin sepertimu membayar hargaku?”

Malik rah.a berkata, “Tentu, bahkan aku dapat membeli seorang hamba wanita yang lebih cantik darimu.”

Mendengar perkataan ini ia tertawa dan mengatakan pada pelayan-pelayannya untuk memegang Syaikh dan membawanya menyertai mereka.

Demikianlah Malik rah.a dibawa oleh mereka ke rumah mereka. Setibanya di rumah, hamba itu menceritakan kepada tuannya semua yang terjadi antara dirinya dengan Syaikh. Tuannya tertawa terbahak-bahak dan meminta agar laki-laki miskin itu dibawa kehadapannya. Begitu Malik rah.a muncul dihadapannya, orang kaya itu diserang oleh rasa kagum, tiba-tiba ia bertanya kepada Syaikh, Apa yang kamu inginkan?”

Syaikh menjawab, “Aku ingin membeli hamba wanitamu.”

Orang kaya itu berkata, “Dapatkah kamu membayar harganya?”

Syaikh berkata, “Menurut perkiraanku harganya senilai dua biji kurma.”

Mendengar ini, semua yang hadir tertawa. Orang kaya itu berkata, “Atas dasar apa kamu menentukan harga itu bagi wanita ini?”

Syaikh menjawab, “Jika hamba wanitamu tidak memakai wewangian, maka tubuhnya akan mengeluarkan bau yang menjijikan, jika ia tidak meminyaki atau menyisir rambutnya, ia akan Nampak kusut, rambutnya akan menjadi jelek dan bau busuk. Dalam waktu beberapa tahun lagi kemudaannya akan hilang dan semua daya tariknya akan luntur, ia mengalami menstruasi, mengeluarkan air seni, kotoran kecil maupun besar dan semua mengeluarkan kotoran dari tubuhnya. Ia suka murung ketika menderita kemalangan. Ia sangat mementingkan dirinya sendiri dan berpura-pura mencintaimu, walaupun sebenarnya yang ia cintai adalah kesenangan dan kenyamanan hidup yang dinikmatinya bersamamu. Dan yang paling tidak tetap adalah; ia tidak tulus dalam cintanya dan berkhianat, tidak setia kepada perkataannya sendiri dan palsu dalam pernyataan cintanya. Jika engkau menyuruhnya pergi atau engkau meninggal lebih dahulu , ia akan pergi kepada laki-laki lain dan disana ia juga menyatakan bahwa ia mencintainya dengan penuh gairah.

Akupun mempunyai seorang hamba wanita, yang jauh melampaui hambamu dalam hal kecantikannya, dan lebih mudah dimiliki. Ia telah diciptakan dari inti sari camphor dicampur dengan kasturi dan saffron. Ia dipakaikan pakaian dari nur yang indah dan memakai pakaian mutiara. Jika ia berbicara kepada seseorang yang telah meninggal, maka orang itu akan hidup kembali. Jika ia membuka pergelangan tangannya di dunia ini, matahari akan Nampak redup dibandingkan dengannya. Jika ia memasuki ruangan gelap, ia akan meneranginya dengan kehadirannya. Jika ia dating ke dunia ini dengan semua kecantikan dan perhiasannya, ia akan memenuhinya dengan keharuman dan sinar yang sangat terang. Ia telah dipelihara dan diasuh di dalam taman kesturi dan saffron. Ia bermain dan berayun-ayun di dahan yang terbuat dari rubi merah dan batu marjan. Tinggal di istana-istana, dikelilingi oleh semua tata karma penuh rahmat. Ia diberi minum dari air Tasniim (sebuah sungai di surga). Ia tidak pernah memungkiri janji, tidak pernah mengkhianati orang yang dicintainya atau mengubah kesetiannya.”

Demikianlah, setelah menceritakan beberapa sifat-sifat bidadari surga, Syaikh bertanya, “Sekarang katakana kepadaku, manakah diantara kedua gadis itu yang patut untuk diinginkan?”

Semua orang yang berkumpul di sana berkata, dengan satu suara, “Tentu saja gadis yang baru saja engkau gambarkan yang sebaiknya setiap orang mencoba untuk memilikinya.”

Syaikh berkata, “Gadis cantik ini dapat dimiliki hanya dengan harga yang setiap orang mampu membayarnya dan dalam setiap keadaan.”

Ketika ditanya berapa harganya, Malik rah.a berkata, “Seorang gadis dengan kebaikan dan keunggulan seperti itu dapat dimiliki sebagai balasan atas perbuatan-perbuatan baik walaupun kecil seperti: mengambil sedikit waktu pada malam hari untuk berdiri dalam ketaatan, mengerjakan setidak-tidaknya dua rakaat shalat Tahajjud dengan niat yang murni yaitu mencari ridha-Nya. Bila engkau duduk untuk makan, ingatlah juga orang-orang miskin (ajaklah mereka menikmati makananmu), jadikanlah keinginanmu tunduk kepada yang diingiankan Allah. Singkirkanlah dari jalanmu segala sesuatu yang dapat membahayakan orang-orang yang berlalu di sana, jalani kehidupan dengan sederhana. Merasa cukup dengan pemberian Allah, alihkan perhatianmu dari dunia ini, yang tidak lain adalah tempat penipuan dan pusatkan sepenuh hati ke tempat tinggal abadi; yaitu akhirat. Jika kamu bersungguh-sungguh dalam perbuatan-perbuatan baik ini, kamu tidak saja hidup terhormat di dunia, tetapi juga tidak akan mengalami kegelisahan di akhirat dan akan dibangkitkan dengan kedudukan yang terhormat dan tinggi, tinggal selama-lamanya di jannah di dalam lingkuangan yang diberkahi Allah SWT, Raja segala Raja.

Mendengar semua ini, orang kaya itu berkata kepada hamba wanitanya, “Apakah engkau mendengar apa yang dikatakan Syaikh?”

Hamba wanita itu berkata, “Ia telah mengatakan kebenaran, mengingatkan kita kepada keyakinan yang benar dan memberikan nasehat yang baik kepada kita.”

Orang kaya itu berkata, “Kalau begitu, aku memerdekakanmu dan kuberikan kepadamu sejumlah harta sebagai hadiahku.” Ia juga memerdekakan semua hamba-hambanya dan menghadiahi mereka masing-masing sejumlah harta yang cukup banyak, dan menyedekahkan rumahnya dan semua yang ada di dalamnya di jalan Allah. Ia membuka pakaiannya yang mahal, dan membalut tubuhnya dengan kain kasar, kain tirai kasar yang disobeknya dari pintu rumahnya.

Hamba wanita itu berkata, “Tuanku, akupun akan mengikuti cara hidupmu, karena bagiku tidak ada lagi daya tarik di dalam kenikmatan kehidupan dunia ini.” Kemudian ia pun menyedekahkan semua pakaiannya, perhiasan-perhiasan dan barang-barang berharga dan juga perabot-perabot rumah tangganya. Ia memakai pakaian dari bahan kasar dan menjalani kehidupan yang sangat sederhana bersama tuannya.

Malik rah.a meninggalkan mereka dan mendoakan keberkahan Allah atas kedua orang itu, majikan dan hamba wanitanya yang telah melepaskan kesenangan hidup mereka, meninggalkan kemewahan-kemewahan duniawi dan mengabdikan hidup untuk beribadah kepada Allah SWT, tekun dalam ketaatan hingga akhir hayat mereka. Semoga Allah SWT memberkahi mereka dengan ampunan dan memberkahi kita juga, bersama mereka. (Raudh).

 

Categories: Kisah Dakwah | Tag: , , | 10 Komentar

Navigasi pos

10 thoughts on “Nasihat Malik Bin Dinar Kepada Hamba Wanita Sombong.

 1. Salam wbrkt. Sangat hebat cerita Shaik MBD. Saya ada dua musykil;
  1. Mengapa agaknya dalam setiap cerita dakwah begitu selalu bangat ditimbulkan soal habuan syurga seperti seorang perempuan yang cantik(bidadari), keenakan makanan yang lazat atau tempat tinggal yang indah-indah diperbuat daripada emas, zamrud dan macam2 lagi seakan hidup ini penuh dengan nafsu maka dibalas juga untuk melampias nafsu sahaje atau bukankah hidup sebegitu akan berakhir dengan kemenangan nafsu juga walaupun di syurga. Maka Allah nya duduk dimana ?

  2. Apakah berbaloi cuma dengan pemikiran demikian menjadi dasar hidup kita jika dibandingkan dengan kata-kata” Dari Allah kita datang kepada Allah kita kembali”. Bagi saya matalamat terakhir kita ialah untuk bertemu dan bersatu dengan Allah, itulah dinamakan wafat abadi. Bukan kah tidak adil pula bagi kaum wanita kita kalau terusan pemikiran mendasari hanya lelaki sahaje yang mendapat upahan(wanita cantik), lagipun disyurga tidak ada kehidupan baru(kelahiran) maka hilanglah satu nikmat seorang wanita dan keseronokan kita tiada hasilnya. . .

 2. manusia tidak mungkin bisa menyatu dengan tuhan,karena tuhan adalah beda dengan manusia.jangan sama dengan orang yang mengangap bahwa tuhan bersatu dengan yesus.pikirkanlah!

 3. Salam … masya Allah … cerita yang memberi pengajaran … bagaimana nasihat dari seorang yang beramal dan ikhlas dapat memberikan kesan. Daripada cerita juga dapat dilihat bahawa pendengarnya seorang yang tahu tentang cerita akhirat dan mereka begitu yakin sehingga memberikan kesan dalam hati mereka dan terus mengambil tindakan yang wajar.

  Bagi orang awam cerita tersebut memang patut selalu didengar supaya dapat memberikan semangat untuk beramal. Bagi orang yang dekat dengan Allah, ganjaran tersebut bukan maksud dan tujuan mereka. Jika Allah tidak menceritakan ganjaran2 tersebut, adakah orang2 awam akan beramal? Beramal untuk mendapatkan ganjaran sesuatu yang tidak nampak adalah juga iman kepada yang ghaib.

  • dinsmann

   Salam.. nak dengar citer wafat abadi, sila masuk ke laman web saya. Saya tidak bertanggungjawab kalau terjadi papa-kepada saudara…

   Maha Terima Kasih Ya Allah

 4. Subhanallah,
  blog yang menarik

  syeikh yang tinggi ilmunya…karena korban maka jadi paham. Hendaknya kita sama ikut syeikh, belajar luangkan masa, dan korban harta dan diri
  Bersedia semua insyaallah…

 5. Subhanallah thank share

  • Joes

   Subhanalloh,memang qt harus korbankan waktu diri dan harta qt dijalan alloh swt baru qt akan diberi kepahaman tentang kehidupan ini.tnp adanya pengorbanan mustahil qt akn phm.

 6. Aneh sekali !!! ORANG2 KERISTIANYAHUDI [ZIONIS] DIBERI INFO BAHAWA SYURGA ORANG ISLAM ITU RUMAH ATAU KELAB PELACURAN……………….SEOLAH2 ATURAN ALLAH APASAJA MENGENAI HUBUNGAN SEKS SEBAGAI SATU ATURAN YANG HINA…….

  NAMUN…..ironinya ummat zionisyahudinasoro lah yang paling HINA DISISI ALLAH yang sentiasa kedepan sibuk dengan KECELAKAAN PORNO DAN PELACURAN dan pelbagai aneka minuman arak dan dadah serta pil2 kuda di ATAS dunia ini kerana mereka sudah tidak yakin dengan SYURGA ALLAH DIAKHIRAT…….

  APA YANG ALLAH TETAPKAN SEBAGAI HARAM DAN HALAL tidak ada dalam benak hati 99.9% mereka, yakni ummat2 yang dilaknat Allah kerana terlalu ramai nabi2 dan rasul yang telah dibunuh oleh mereka……..

  MEREKA LANGSUNG TIDAK BERIMAN DENGAN SYURGA apalagi untuk menilai PERINGKAT2 NIAAMAT yang Allah sediakan di SYURGA, yang sentiasa dalam suasana ‘SALAMA’ yakni tidak ada kemudzaratan DUNIA seperti toxic, najis dan aids. Tidak ada langsung secubit rasa cemburu dan hasad dengki , tidak ujud lagi khianat dan dendam kesumat, tidak ada langsung perlombaan merebut HARTA/TAKHTA/WANITA [EKONOMI/POLITIK/SOSIAL]….seperti terjadi didalam dan diluar pusat2 pelacuran zionisyahudinasoro dan pengikut2 setia mereka iaitu syaitan jin dan syaitan manusia………DIDUNIA.

  Maka….WAFAT ABADI itu membawa maksud tidak kembali lagi kedunia celaka lagi palsu ini…..tetapi kekal abadi disyurga dengan segala macam niaamat semata2, tanpa satu PUN kekejian dan kecelakaan dzahir dan bathin dan ketahuilah bahawa NIAAMAT PALING AGUNG ……MEMANDANG WAJAH ALLAH MAHA KAYA MAHA KUASA MAHA PENGASIH MAHA PENYAYANG……….setiap saat, hari, minggu atau tahun……….

  bukannya seperti faham syaitan ZIONISyahudinasoro iaitu bersatu dengan ALLAH untuk kekal didalam Allah…………..lantaran ALLAH ZAT YANG MAHA AGUNG TIDAK ADA SUATU YANG BAGINYA SERUPA DAN TIDAK ADA SUATU PUN YANG SEKUTU DAN SEPADAN…..wallahu’aklam.

 7. Assalamualaikum, kisah syaikh malik bin dinar rah.a memang penuh ikhtibar, usul untuk koment yg brsfat negative hendaklah dihapus,kita umat di didik Rasulullah s.a.w untuk berdamai, bukan saling mencela, tambah iman tambah dewasa,kurang iman nafsu meraja, solusinya ayo kita berkorban untuk agama, tunjukan jika kita bukan orang-orang munafik.insyallah jazakallah wasalamualaikum

 8. tie

  Salam sy share text ya sikit..tq cerita dan nemberikn pengajaran

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: