Kelebihan Dakwah Syaitan

1. Berdakwah dengan keyakinan yang sempurna.
2. Nishab dakwahnya 11 bulan dalam satu tahun.

Mereka tidak berdakwah pada bulan Ramadhan. Mereka tidak berdakwah di bulan ini bukan karena keinginan mereka, tetapi dilarang oleh Allah SWT.
3. Satu hati.

Sesama dai kemungkaran tidak ada perpecahan, permusuhan, saling cela-mencela. Mereka bersatu pada agar tujuan mereka tercapai.
4. Berpengalaman dalam berdakwah.

Mursyid dakwah mereka adalah Iblis. Iblis yang berpengalaman menggelincirkan Nabi Adam as. Iblis yang belajar langsung kepada Allah, bagaimana caranya menggoda manusia. Hanya hamba-hamba Allah yang IKHLASH saja yang tidak bisa digoda oleh Iblis dan semua turunannya.
5. Dakwahnya menjadi maksud hidup bukan sambilan dan bukan sarana untuk mencari harta.

Categories: Bayan | Tag: , | 11 Komentar

Navigasi pos

11 thoughts on “Kelebihan Dakwah Syaitan

 1. nak share di facebook terima kasih..

  sy amat memerlukan ayat2 sebegini

 2. yani pd ranji

  klo syaitan nisobydnya 11 bulan kita hrs 6 bln/tahun sampaì s3

 3. Ping-balik: Dakwah Setan « BERBAGI PENGALAMAN

 4. majalahababil

  Assalamualaikum izinkan kami menyampaikan ebook kami yang terbaru
  http://www.4shared.com/document/BqBzJc_J/Majalah_Ababil_Edisi_5_Juli_20.html

 5. Assalam..mwbrkt.
  1. Surah Ibrahim ayat 22 berbunyi, Dan berkatalah syaitan tatkala perkara (hisab) telah diselesaikan; ”Sesungguhnya Allah telah menjanjikan kepadamu janji yang benar, dan aku pun telah menjanjikan kepadamu tetapi aku menyalahinya. Sekali-kali tidak ada kekuasaan bagiku terhadapmu, melainkan (sekadar) aku menyeru kamu lalu kamu mematuhi seruanku, oleh sebab itu janganlah kamu mencerca aku, akan tetapi cercalah dirimu sendiri. Aku sekali-kali tidak dapat menolongmu dan kamu pun sekali-kali tidak dapat menolongku. Sesungguhnya aku tidak membenarkan perbuatanmu mempersekutukan aku (dengan Allah) sejak dahulu.” Sesungguhnya orang-orang yang zalim itu mendapat seksaan yang pedih.

  Disinilah rahsia besar sebenarnya peranan iblis atau syaitan terhadap manusia yang mana iblis itu hanya menyeru dengan janji-janji kosong sahaja tetapi kenapa menusia begitu bodoh sekali mahu mematuhi seruannya. Maka itu seperti telah diterangkan dalam ayat tadi janganlah kita membenci, mencerca, menghina atau mneyalahkan iblis atau syaitan kerana iblis itu hanya menjalankan tugasnya.

  2. Manusia selalunya angkuh, sombong dan tak mahu mengaku kesilapan sendiri malah lebih suka meletakkan kesalahan kepada yang lain seperti menyalahkan iblis atau syaitan dalam kes Adam sehingga terkeluar daripada syurga. Cerita sebenarnya adalah kesalahan Adam itu sendiri yang lupa diri, tidak bersyukur dengan nikmat Allah yang telah menghadirkan Hawa sebagai pengubat kesunyian beliau selama ini, apapun kesalahan itu sebagai panduan dan pedoman buat manusia keturunan Adam sampai hari ini sebagaimana pesan Allah berikut ini;

  Selepas adam Allah ciptakan hawa..
  Setelah daku sempurnakan kehendak Adam maka daku ciptakan Hawa untuknya sebagai pasangan nya lalu dengan gembiranya Adam menerima Hawa. Selepas mendapat pasangan, sifat angkuh mereka melampui batas. Adam tidak berterima kasih setelah daku memberi pasangan kepadanya. Bukankah segala nikmat kesenangan yang disurga itu telah daku sediakan! juga Hawa itu diciptakan atas kehendaknya? lalu daku sempurnakan, namun ia tidak memandang dengan terima kasih kepada ku lalu menjadi kemurkaan ku. Bukankah daku telah mengajarkan kepadanya berbagai kefahaman urusan terhadap ku dan telah daku pesankan usahlah kamu engkari untuk patuh kepada ku dengan menghormati ku dengan rasa berterima kasih terhadap apa yang telah daku nyatakan. Ia menjadi lupa dengan nikmat lalu menjadi kemurkaan ku dan daku lontarkan pula Adam dan Hawa kedunia tanda kemurkaan ku. Namun daku tetap maha pengasih dan penyayang agar ia menyedari kesilapannya , maka gugur lah nikmat surga terhadapnya.

  ……..Bagaimana semua ini terjadi? Semuanya berasal dari sifat tidak berterima kasih kepada ku maka gugur lah ia dari syurga ku yang penuh nikmat. Didalam soal ini tidak lah ada kesalahan berkenaan iblis kerana telah awal daku matikan jasad cahaya iblis, lalu daku lontarkan roh apinya kedunia dan tidak mungkin ia kembali semula kesurga. Adakah daku leka didalam urusan pentadbiran terhadap ciptaan ku! lalu iblis mampu kembali semula kesurga ku! Usahlah memandang daku ini lemah bahawa daku tidak leka didalam urusan ku…( Kalamullah 24 & 25 )

  • aril

   bukan kan adam dn hawa keluar dri syurga dssbabkn mereka melangar perintah allah di mana mereka x di suruh memakan sebuah pokok larangan di dlm syurga tetapi bukan la di sebsbkn x terima kasih……

 6. trangiman

  Salam aril dan semua. . .terima kasil kerana bertanya dan maaf kerana terlalu lewat menjawab sb urusan yang lain;
  pertamanya saya minta sama2 kita fikirkan, bukankah Adam dan Hawa ketika itu tinggal didalam syurga, kalau yang dinamakan syurga itu bagaimana pula ada buah terlarang? sb kalau didalam syurga juga ada benda terlarang maka itu bukanlah syurga namanya.
  keduanya, perhatikan ayat dipostkan, dimana Allah telah menerangkan bahawa syaitan atau iblis itu telah terlebih dahulu Allah lontarkan keluar daripada syurga, maka tak mungkin iblis itu akan datang semula kesyurga mengoda Adam n Hawa kerana kalau kita percaya yang sedemikian maka kita sudah tidak percayakan pentadbiran Allah seolah-olah kita anggap Allah itu lemah sehingga Iblis boleh engkar,curi2 atau datang semula kesyurga menggoda Adan n Hawa, maha dijauhi Allah,
  ketiga, dalam ayat yang sama Allah menerangkan bahawa kesalahan Adam ialah menjadi sombong atau lupa diri iaitu setelah Hawa Allah hadirkan atas permintaannya sendiri, Adam lupa untuk berterima kasih kepada Allah dan tambahkan murka Allah lagi apabila Adam menyentuh Hawa tanpa minta izin Allah terlebih dahulu,
  Jadi, cuba renung dan perhatikan betul2 perbezaan kedua-dua cerita, maksud cerita yang saudara belajar atau dengar dengan cerita yang Allah turunkan, bahawa yang manakah lebih munasabah atau logik yang apabila kita mahu menerima fahamkannya dan menjadi pengangan ia sekaligus membuatkan kita tidak menghina atau memperkecilkan kuasa pentadbiran Allah, lagi pun ini soal keimanan atau ego manusia kepada Allah yang mana maksud terima kasih dan izin Allah hanya sebegitu kecil perbuatan dibandingkan dengan makan buah terlarang, maksud disini sebegitu hebat dan telitinya Allah itu sehinggakan tidak berterima kasih dan minta izin pun boleh menjadi kesalahan yang besar sehingga dibuang keluar dari syurga. . .dan perhatikan perangai dan kesombongan manusia hari ini, berapa ramai manusia hari ini berterimakasih kepada maha Allah, zat yang maha berkuasa dan menjadikan kita semua dan perhatikan pula betapa rakus dan gelojohnya manusia hari ini yang apabila mahu melakukan sesuatu itu tanpa meminta izin dahulu daripada Allah, sehingga melakukan banyak kekejaman, berbunuhan sesama manusia walhal semua manusia itu juga adalah kejadian yang sama iaitu Allah juga yang menjadikan, bermaksud semua manusia itu Allah yang punya dan berkuasa keatasnya, masakan kita senang-senang saje boleh membunuh atau melakukan kekejaman sesama kita. . .jelaslah manusia itu tidak tahu berterima kasih dan menghormati kuasa zat yang menjadikan iaitu Allah jua.
  keempat, maka itu apapun yang berlaku adalah satu pengajaran dan panduan dari Allah jua, maksud cerita kedua itu lebih tepat sebagai pengajaran dan mudah lagi paling terdekat dengan sifat tabii dan budaya hidup manusia berbanding buah terlarang yang manusia itu sendiri tak pernah lihat pun, maka berterima kasih dan selalu meminta izin dariNya itulah amalan terus menerus yang perlu dipegang oleh manusia sampai bila-bila malah sampai hari kiamat pun agar kita manusia ‘kejadianNya’ tidak tergelincir dan menderhaka kepada Allah Azzawajallah. . .terima kasih Allah.

 7. Insaalloh ambl bag lg

 8. Oke aq suka

 9. hyhyhyhyhyhyhyhyhyhyhyhyhyhyhyhyhyhyhyhy

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: