Laporan Jemaah Student Malaysia di Jepun Ke Pakistan

Assalamualaikum wbt..

          Segala puji bagi Allah pemelihara sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan Rasul s.a.w, para sahabat r.anhum, para tabiin rah. serta seluruh muslimin muslimat dan mukminin mukminat. Alhamdulillah…berkat doa tuan-tuan dan dengan izin Allah swt serta rahmatnya ke atas hambanya yang jahil lagi lemah ini, Allah swt telah pilih kami berlima untuk keluar khuruj di jalan Allah di Pakistan. Saya dan Safri bertolak pada 20 Julai sementara Bukhari, Zuhairi dan Haniff pada 5hb Ogos. Dan tiga orang lagi keluar selama 4 bulan- Sazali, Salehuddin dan Fakhrul.

          Setibanya kami di Lahore Airport, empat orang istiqbal (penyambut tetamu) telah pun menunggu kami. MasyaAllah, mesranya mereka seperti sudah lama berkenalan. Kami di bawa ke masjid yang berdekatan dengan airport dan pada keesokan hari kami dibawa ke markaz ( juga sebuah masjid) di Raiwind. Kami mendapat laporan bahawa, pada setiap hari di Raiwind, lebih kurang 7000 orang berada di masjid, 100-150 jemaah dibentuk untuk khuruj di jalan Allah pada setiap hari, Ditambah pula dengan jemaah yang tidak putus-putus datang dan pergi. Kami berasa seolah-olah berada di zaman sahabat r.anhum di mana amalan di dalam masjid, suasana dakwah, ta’lim wa ta’lum (belajar dan mengajar), zikir, ibadat dan khidmat hidup selama 24 jam. Setiap hari selepas subuh kami mendengar bayan (ceramah) yang disampaikan oleh Bhai Wahab dan kadang kala Maulana Jamsyik. Isi kandungan bayan tersebut cukup merangsangkan kami untuk menjadikan dakwah sebagai maksud hidup kami. Di Raiwind, eldest (orang lama dalam usaha dakwah) sangat menekankan maksud hidup kami iaitu sebagai khalifah Allah, pewaris kerja kenabian dan pewaris Quran.

          Pada setiap malam pula ketika bacaan kitab hayatussahabah (kisah-kisah sahabat r.anhum), Maulana Ihsan sangat menekankan solat tahajud di malam hari. “Orang yang jadikan dakwah sebagai maksud hidupnya, dia tidak tidur malam tetapi bertahajud.” Seorang Maulana berpesan, kalau kita nak pergi berjumpa dengan sifulan pada keesokan hari, pada malam sebelum itu kita kena sebut nama sifulan tersebut di dalam doa semasa tahajud. Bhai Wahab memberitahu bahawa semasa Maulana Yusuf mahu membuat jaulah (ziarah orang ramai atas maksud agama), beliau akan beriktikaf di masjid pada malamnya. Kita kena jumpa orang itu dengan penuh sangkaan baik, tidak lihat keburukan orang dan kita kena rasa orang yang nak dijumpai itu sangat berpotensi dalam usaha agama.

Tuan -tuan,

        “Perkara IMAN adalah asas dalam kehidupan, bila iman dan yakin kita betul, tidak ada apa-apa yang boleh terkesan dengan hati kita. Tentera, harta, kerajaan dan semuanya yang lain tidak akan membawa kesan kepda hati kita bilamana hati kita hanya ada Allah. Kita kena takut hanya pada Allah dan ajak orang untuk takut pada Allah. Allah suci dari segala keaiban, Allah cipta setiap perkara dengan kudratNya. Dialah zat yang mempunyai ilmu yang sempurna. Lagi dan lagi kita kena dakwah kebesaran Allah sehingga ia masuk dan berkubu dalam hati kita. Biar hati kita hanya ada Allah, hati kita hanya akan berkata Allah, bila sakit datang kita akan ingat Allah, bila lapar datang kita akan ingat Allah, bila susah datang kita akan ingat Allah. Kita kena doa supaya Allah swt hidupkan suasana yang ada pada zaman sahabat dahulu pada zaman sekarang…”

           Banyak lagi penerangan eldest yang sempat saya tulis. Hari keempat di markaz Raiwind, kami telah di ajak oleh dua orang ustaz iaitu Ustaz Lokman dan Ustaz Abu Mustafa untuk khuruj bersama mereka. Kami akan khuruj sebagai jemaah Nusrah (jemaah yang membantu jemaah lain yang sedang khuruj). Kami akan nusrah (bantu) jemaah pedal (jemaah yang bergerak dengan berjalan kaki dari satu masjid ke satu masjid dalam satu kawasan) yang keluar selama setahun. Sebenarnya satu jemaah ulama seramai lapan orang telah dibentuk dari Malaysia untuk khuruj selama setahun di India, Pakistan dan Bangladesh. Mereka ialah Ustaz Azmi, Ustaz Hafiz, Ustaz Ismail, Ustaz Abdul Fatah, Ustaz Lokman, dan Ustaz Abu Mustafa.

Iklan
Categories: Laporan Dakwah | 14 Komentar

Navigasi pos

14 thoughts on “Laporan Jemaah Student Malaysia di Jepun Ke Pakistan

 1. zul

  assalamualaikum saya seorang karkun dari uum sangat suka akan ruangan ini . saya ne mualaf dan baru nak belajar usaha ne saya suka dengar karkuzari

 2. ali

  assalamualaikum saya lebih suka orang2 malaysia pergi ke pakistan kerana mereka dapat belajar beragama dengan keimanan mereka dengan bersungguh – sungguh…….!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i love pakistan………orang melayuuuu ali

 3. andy fathurrahman

  belajarlah yang sungguh2 brother ali, jangan sampai kau tersesat. jangan berpuas diri dalam ilmu. murnikan tauhidmu, ana sangat senang dgn Islam dalam dirimu. tapi jangan kau kotori dengan syirik

 4. karkun sandakan

  allah kuasa makhluk tiada kuasa ni la yang mesti kita cakap hari2 tentang kebesaran allah swt ingatlah kejayaan seluruh manusia hanya dalam agama allah swt.

 5. karkun bdc

  oiiiii……karkun sandakan…..doakan aku mau kuar 40 hari 1hb nie…….insyaalla

 6. saya pun umat nabi di sandakan

  salam..sandakan di mana..?saya skrg study di uia..tuan2 smua doakan saya la..usaha ni tidak lain hanya untuk bawa orang dekat dgn Allah supaya mudah bgnya untuk mengamalkan agama dgn sempurna dalam khidupan..:-)

 7. learningquranonline

  I don’t know If I said it already but …Cool site, love the info. I do a lot of research online on a daily basis and for the most part, people lack substance but, I just wanted to make a quick comment to say I’m glad I found your blog. Thanks

  Learn Quran online, Read tajweed Quran online, learning Quran online Koran

 8. karkun sdk

  asalamualaikum..maju kn karkun sandakan

 9. karkun ilp sdk

  iman dn amal jak yg dtnya dlm kubur..kita usaha dunia pn..pasti dn pasti kta jmpa kubur jgk..na fhm2 la ar utk yun dn han

 10. karkun ilp sdk

  kejayaan manusia dlm agama allah.

 11. karkun ilp sdk

  allah adalah rob
  Pencipta sekelian alam. . . .allah s.w.t. . .berkuasa ke atas segala sesuatu

 12. karkun ilp sdk

  teruskan buat usaha dgn bersungguh-sungguh . . .allah s.w.t. .nak lihat kesungguhan kt dalam usaha ni seprt mana para nabi dan sahabat, . . . . Insya allah . . . .hidayat akan trun mencurah2 srpt air yg mengalir . . . . . .

 13. Hidupkan 5 amal masjid nabawi

 14. Karkun Taman Mesra Sndakan

  Buat usaha agama dengan niayg ikhlas dan tujuan yg sungguh2 hingga ke hari kaiamat. azam InsyaAllah

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: